Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2015
Spis treści
2. Pomiot drobiowy - cenny surowiec, cz. I
Przemysław Marek
8. Ergonomia na fermie drobiu
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
12. Kurnik z betonu komórkowego - dobór materiałów ściennych
16. Jaja jako źródło mikroelementów, cz. III
Adam Mirowski
20. Zapobieganie pododermatitis poprzez suplementacje
Wojciech Grudzień
22. AST - badanie wrażliwości kokcydiów na kokcydiostatyki
Alexandre Teixeira Zocche
26. Nienasycone kwasy tłuszczowe w mieszankach paszowych jako czynnik wpływający na odporność ptaków
Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek
32. Usuwanie osadów, płukanie i dezynfekcja linii pojących
34. Mobbing w środowisku pracy
Patrycja Amrozińska-Kasiak
38. Zwalczanie ptaszyńca - przez innowację do pełnej skuteczności
40. Ekologiczna produkcja drobiu
Agata Dankowiakowska
43. Firma BODEX ze Szczercowa jest jednym z największych polskich producentów naczep i przyczep
44. Co może modulować parametry morfologiczne krwi drobiu?
- wybrane aspekty
Bożena Króliczewska
51. Otwarcie oddziału firmy Verbeek Wylęgarnia i Odchów w Polsce
52. Żywieniowe metody poprawy statusu zdrowotnego ptaków - cz. X
Krzysztof Lipiński
56. Uczyć się od najlepszych. Wizyta w rzeźni brojlerów
Daria Wolska, Elżbieta Kłosińska
58. Projekt ProLegu
60. Konsumpcja drobiu w 2014 roku - uwarunkowania i tendencje, cz. II
Krystyna Świetlik
64. Żwirek - jego rola w żywieniu i procesie trawienia u drobiu
Krystyna Jakubowska, Marcin Różewicz, Stanisław Laskowski
68. Kazuary - ogólna charakterystyka
Tomasz Doroń
72. Suplementacja ptaków w okresach szczepień profilaktycznych
Albert Nakielski, Andrzej Juszczuk
74. Utrzymanie kurcząt brojlerów
Joanna Brzozowska
76. Sympozja drobiarskie (WPSA) we Francji
Zbigniew Dobrzański, Tadeusz Trziszka
79. Plany na dziś, plany na jutro - spotkanie zespołów Hubbard i Novogen we Francji
80. Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące
sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
83. Europejskie organizacje drobiarskie łączą siły
84. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - Informacje, opinie, stanowiska i wnioski
88. Konferencja naukowa