Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 8/2016
Spis treści
2. Użytkowanie gęsi Białej Kołudzkiej® dawniej i dziś
Jakub Badowski, Izabela Grdeń
6. Wymiana powietrza w budynkach dla drobiu elementem energooszczędnego gospodarowania
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
10. Krzywica u drobiu
Małgorzata Bednarczyk
12. Przyczyny brakowania piskląt po wykluciu oraz czynniki wpływające na ten proces
Martyna Lasoń, Błażej Nowak
15. Jakość wody w produkcji drobiarskiej
Joanna Brzozowska
18. Mikroklimat w kurniku - podstawa nowoczesnej hodowli
Maciej Grzybek
20. Jaja jako źródło witamin, cz. I
Adam Mirowski
23. Magnez - ważny makroelement dla ptaków
Katarzyna Witkiewicz
26. Efekty zastosowania dodatku ACIDOMATRIX DS w żywieniu kur niosek jaj konsumpcyjnych
Stanislaw Budnik, Miroslaw Julkowski
30. Zioła w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska, Joanna Bogucka
34. Skutki niedoboru i nadmiaru składników mineralnych w diecie drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
41. Znaczenie zdrowego przewodu pokarmowego w produkcji wolnej od antybiotyków
Chasity Pender, Anita Urbańczyk
44. Zoohigiena fundamentem produkcji drobiu, cz. I
Katarzyna Jankowska
49. 5 powodów, dla których produkty ELLICO są stosowane przez hodowców drobiu tak chętnie
Joanna Kanikuła
50. Surowce zbożowe stosowane jako komponenty mieszanek paszowych dla drobiu, cz. I
Karol Kaszperuk, Marcin Różewicz
54. Certyfikat - potwierdzi i podkreśli jakość Twojej firmy
Adam Kuźma
57. Wytwórnia Pasz w Pile - unikalny obiekt na skalę europejską
58. Nekrotyczne zapalenie jelit, cz. III
Krzysztof Lipiński
62. Obrót nieruchomościami rolnymi pomiędzy osobami fizycznymi po dniu 30 kwietnia 2016 r.
Patrycja Amrozińska-Kasiak
65. Biogazownie rolnicze jako odnawialne źródła energii
Przemysław Marek
72. Spotkanie drobiarskie COBB
74. Wystawa kur ozdobnych „Najpiękniejsze kury świata” czyli kury wśród kwiatów w malowniczym Powsinie
Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Alina Janocha
76. Zootechnicy i biolodzy obradowali w Krakowie
Stanisław Wężyk
78. II Międzynarodowa Konferencja Techniczna PROHEALTH
80. Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektorów jaj, mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
82. Jaja emu czyli coś na większy apetyt
Lidia Lewko
85. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz