Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 2/2020
Spis treści
2.Przepiórka japońska jako zwierzę laboratoryjne
Danuta Szczerbińska, Mateusz Bucław
6.Zastosowanie średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych w żywieniu drobiu
Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz
10.Czy nanocząstki związków wapnia mogą być alternatywą dla tradycyjnych źródeł tego pierwiastka?
Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Jan Niemiec
14.Dogadajmy się z sąsiadem
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
18.Czynniki wpływające na jakość skorup jaj
Andrew Robertson
22.Brojlery wolnorosnące? Déjà vu!
Andrzej Konarkowski
27.Tradycyjne i alternatywne metody dezynfekcji jaj wylęgowych, cz. II
Kamil Drabik, Justyna Batkowska
31.Prawidłowy poziom wilgotności w budynku inwentarskim warunkiem dobrostanu
Przemysław Marek
34.Kwasy organiczne przeciwko nekrotycznemu zapaleniu jelit u brojlerów, cz. II
Paweł Bury-Burzymski
38.COBRD i polski brojler Astra B
F. Brzóska
42.Wpływ żywienia na jakość jaj
Adam Mirowski
46.Muszle morskie produkt naturalny o szerokim spektrum działania
47.Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. VII
Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
50.Wpływ hałasu na produkcyjność drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
54.Jajo z wolnego wybiegu
Karol Kaszperuk
58.Badania nad możliwością zastosowania fitoncydów w profilaktyce i terapii chorób drobiu
Andrzej Koncicki, Bartłomiej Tykałowski
60.Niemiła niespodzianka noworoczna
Aleksandra Porada
66.Tylko ukierunkowane działania mogą przynieść sukces
Artur Zalewski
70.Polskie kulinarne dziedzictwo – gęsina
Marek Pieszka, Halina Bielińska, Tadeusz Barowicz
73.Prof. dr hab. inż. dr h.c. Tadeusz Trziszka Honorowym Członkiem PO WPSA
75.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
76.Model Wyceny Kur Nieśnych KIPDiP. Opis konstrukcji i krytyka
Mariusz Szymyślik