Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2009
Spis treści
Spis treści
2.
Siła koloru, cz. I
Maciej Pawlak
6.
Cechy charakterystyczne genomu kury (Gallus domesticus)
jako organizmu modelowego
Piotr Antos, Andrzej Rabsztyn
10.
Kontaktowe zapalenie skóry u kurcząt brojlerów wskaźnikiem oceny poziomu dobrostanu
Anna Wójcik
14.
Ektopasożyty drobiu, cz. III
Katarzyna Jankowska
18.
Bezkręgowce wodne potencjalne źródło zarażenia ptaków pływających pasożytami wewnętrznymi, cz. I
Konstanty Romaniuk
21.
Rola żywienia w profilaktyce salmonelloz u drobiu, cz. IV
Krzysztof Lipiński
24.
Bilansowanie aminokwasów siarkowych w paszy ekologicznej dla niosek i kurcząt obniża wydalanie azotu do środowiska
Jerzy Koreleski, Sylwester Świątkiewicz
26.
Mechanizacja karmienia kur, cz. II transport paszy
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
30.
Ptaki ozdobne atrakcją agroturystyczną, cz. IV
Sebastian Nowaczewski
36.
Nowe typy baterii klatkowych firmy Big Dutchman
Wojciech Benko
42.
Systemowe zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu produkcji drobiarskiej
Krzysztof Kwiatek
48.
XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA
50.
Aktualne problemy w produkcji indyków
Andrzej Konarkowski
54.
„Dzień Otwarty” reportaż
56.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska
60.
VI Konferencja Młodych Badaczy Fizjologia i biochemia
w żywieniu zwierząt
62.
Listy od Czytelników
63.
Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektora jaj i mięsa drobiowego
Elżbieta Anders