Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2021
Spis treści
2.Genom ptaków a zdolność do lotu
Piotr Antos
8.Czyszczenie linii do pojenia drobiu jako ważny element bioasekuracji fermy
Przemysław Marek
12.Skaza moczanowa u drobiu – zagadnienia żywieniowe
Adam Mirowski
16.Czynniki wpływające na zdolność wylęgową jaj indyczych
Henryka Grażyna Korytkowska
20.Pasza bogata w fosfor zapewnia dobrą jakość kości brojlerów
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
24.Ochrona hodowli przed salmonellą i przegrzaniem
26.Żyto hybrydowe w żywieniu kur nieśnych
Dariusz Mikulski, Jan Jankowski
32.Jakość produktów drobiarskich i jajecznych w Polsce w świetle ostatniego raportu RASFF
Mirosław Michalski
37.Kontrola zapaleń skóry łapek u drobiu
Marco Rebollo
40.Wpływ systemu utrzymania na poziom dobrostanu drobiu
Katarzyna Rychlica, Dorota Witkowska
46.Zastosowanie olejku eterycznego z kwiatów lawendy lekarskiej w tuczu kurcząt brojlerów, cz. I
Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska
50.Znakowanie produktów ekologicznych czyli kilka słów o Rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007
w teorii i praktyce
Renata Karbowska-Kuźma
54.Wybrane zagadnienia związane z chorobami wirusowymi drobiu wodnego, cz. III
Wojciech Kozdruń
57.Jakość jaj perliczych w aspekcie możliwości ich przechowywania
Yaraslava Lewandowska-Bandarenka, Kamil Drabik, Damian Spustek, Karolina Wengerska,
Justyna Batkowska
64.Program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek – wybrane zagadnienia
prawne, cz. II
Patrycja Amrozińska-Kasiak
68.Z certyfikatem przez Europę Welkom in Nederland!
Ines Belkhodja, Jakub Urban, Monika Michalczuk
71.Ochrona ptaków dziko żyjących i ich siedlisk - monitoring na przykładzie bociana czarnego, cz. I
Anna Drożdżowska, Monika Łukasiewicz-Mierzejewska
74.70 lat Katedry Drobiarstwa
Jan Jankowski
76.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
78.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
81.Zagrożenia związane z unijną inicjatywą: „Dobrostan zwierząt – przegląd prawodawstwa UE”.
Próba strategicznego pozycjonowania
Katarzyna Gawrońska