Bieżący numer

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2020

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści
2.     Konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych w Polsce w ostatnich latach
         Krystyna Świetlik
10.   Niechłodnicze metody przechowalnictwa jaj konsumpcyjnych, cz. II
         Kamil Drabik, Justyna Batkowska, Natalia Kanadys
14.   Znaczenie jakości wody w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej, cz. I
         Wojciech Kozdruń, Agnieszka Nawrocka
19.   Salmonella – zawsze „żywa”
         Marta Krupa
22.   Jak to, przecież były szczepione?! Cz. I
         Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
28.   Znaczenie mikroflory przewodu pokarmowego dla organizmu, cz. II
         Adam Mirowski
33.   Szczepienie przeciw E.coli to szansa na zwiększony zysk
         Łukasz Banucha
38.   Upał w kurniku
         Stanisław Wężyk
43.   Tarcza 1.0-2.0 kontra COVID-19
         Adam Kuźma
47.   Utrzymanie wydajności brojlerów w warunkach stresu cieplnego
         Łukasz Lewandowski
50.   Fosfor w diecie drobiu
         Henryka Grażyna Korytkowska
53.   Utrzymanie wysokiej produkcyjności drobiu w sytuacji porażenia toksynami Fusarium
         Bastian Hildebrand, Maciej Bochenek, Maik Hinrichs
56.   Czy wirusy wykończą polskie drobiarstwo?
         Aleksandra Porada
60.   Pasze sypkie, a granulowane w produkcji brojlera, cz.I
         Jacek Ignaczak
62.   Przechowywanie nawozu naturalnego w nawiązaniu do Programu azotanowego
         Przemysław Marek
65.   Peptydoglikany pochodzenia bakteryjnego obecne w przewodzie pokarmowym
         Pietro Celi
68.   Patogeneza zakażeń Mycoplasma synoviae u kur
         Olimpia Kursa, Grzegorz Tomczyk, Anna Sawicka-Durkalec
71.   Wysoce zjadliwa grypa ptaków H5N8 w Polsce w 2019/2020 roku, cz. I
         Krzysztof Śmietanka
75.   Wymagania dla wytwarzania i oceny produktów jajecznych w świetle wymagań Rozporządzenia (WE) nr 853/2004
         Mirosław Michalski
78.   Prof. dr hab. Bronisława Chełmońska - wspomnienie
         Ewa Łukaszewicz
80.   Drobiarstwo w Polsce i na świecie
         Andrzej Konarkowski
81.   Kluczowe czynniki kształtujące polski eksport mięsa drobiowego na początku 2020 roku

Mariusz Szymyślik