Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2021
Spis treści
2.Ptaki, nie tylko domowe raport - 2021
M. Pawlak
6.Charakterystyka jajowodu ptaków, cz. I. Budowa i funkcja
A. Hrabia
10.Histomonas meleagridis – nowe spojrzenie na stary problem
K. Wódz, P. Kwieciński, A. Kwieciński, T. Nowak
15.Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. II
W. Kozdruń
20.Produkcja kurcząt wolnorosnących – przyszłość?
22.Kwasy organiczne w żywieniu drobiu – nowe koncepcje
K. Lipiński
26.Jakie znaczenie ma suplementacja aminokwasów w żywieniu drobiu? Cz. I
A. Mirowski
30.Uwzględnienie strawności jelitowej aminokwasów u brojlerów
M. Gajęcka, M. Gajęcki
35.15 lat systemu automatycznego ważenia drobiu
JOTAFAN WGJ-8
A. Zagórski
38.FLHS - jedna z najważniejszych chorób metabolicznych u kur nieśnych
A. Arczewska-Włosek, S. Orczewska-Dudek, S. Świątkiewicz
42.Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) w krajowych zbożach paszowych
F. Brzóska
46.Niższe koszty ogrzewania i mniej CO2 w produkcji brojlerów
A. Schulz, J. Peschel
50.Ekonomiczne i moralne problemy uśmiercania kogutków
S. Wężyk, R. Gilewski
54.XXIV Sympozjum Drobiarskie
55.Jubileusz prof. dr hab. Heleny Puchajda-Skowrońskiej
J. Jankowski
58.Chelaty, kompleksy, proste sole i tlenki – wiele twarzy suplementacji mineralnej
G, Predieri, R. Barea, S. Peris
64.Ekonomiczna termoizolacja kurnika
P. Marek
68.Naukowcy z olsztyńskiej weterynarii prowadzą badania zmierzające do ograniczenia stosowania antybiotyków w chowie drobiu
71.Młodzi naukowcy realizują badania na rzecz Wspólnego Zdrowia, cz. I
K. Stadnicka
74.Sygnaliści - ostatni gwizdek na wprowadzenie zmian w przedsiębiorstwach drobiarskich
R. Karbowska-Kuźma
78.Wpływ stosowania substancji zakwaszających na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – dlaczego jest ważny?
A. Andrzejewska–Zasiadczyk
80.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
A. Konarkowski
83.Soja pod lupą - sprawozdanie z konferencji
84.Analiza: Polski rynek jajeczny coraz bardziej zależny od eksportu
K. Gawrońska