Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 2/2022
Spis treści
2.„Luteinowe jaja” w profilaktyce żywieniowej zwyrodnienia plamki żółtej oka
D. Szczerbińska, D. Majewska, M. Bucław
8.Charakterystyka jajowodu ptaków, cz. III [PIŚMIENNICTWO]
A. Hrabia
12.Jakie znaczenie ma suplementacja aminokwasów w żywieniu drobiu? Cz. III
A. Mirowski
16.Priming jelitowych genów cytoprotekcyjnych i pojemności antyoksydacyjnej poprzez fitogeniczne dodatki do paszy brojlerów [CAŁY ARTYKUŁ]
K. C. Mountzouris, V. V. Paraskeuas, K. Fegeros
20.Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. IV
W. Kozdruń
24.Nowe trendy w rolnictwie
A. Smurzyńska-Łukasik
28.Zawartość lizozymu w jajach rodzimych ras/rodów kur cz. II
J. Krawczyk, L. Lewko, J. Calik
32.Mikotoksyny jako biomarker żywieniowych zaburzeń oksydacyjnych ptaków, cz. I
M. Gajęcka, M. Gajęcki
36.Technologie zwiększające poziom bioasekuracji w budynkach inwentarskich
P. Marek
40.Produkcja mięsa kaczego a mikrobiota jelitowa [PIŚMIENNICTWO]
A. Bełdowska, J. Biesek
44.Realizacja strategii Europejskiego Zielonego Ładu przez branżę drobiarską [PIŚMIENNICTWO]
M. Muradin, J. K. Banach
49.Co kryje jajo? [PIŚMIENNICTWO]
A. Dankowiakowska
52.Enzymy a strawność aminokwasów w mieszankach zawierających śrutę rzepakową
F. Brzóska
56.Krajowy Rejestr Zadłużonych, Portal Rejestrów Sądowych - ułatwienia dla przedsiębiorców, które warto znać
R. Karbowska-Kuźma
60.Jajo indycze
H. G. Korytkowska
62.Z certyfikatem przez Europę Välkommen till Sverige
J. Urban, P. Ciborowska, M. Michalczuk
65.Rynek Drobiu stan i perspektywy
70.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
A. Konarkowski
72.Raport: Ukraina zredukowała dostawy jaj i przetworów na rynek unijny
K. Gawrońska