Bieżący numer

Archiwum

CZY GRYPA PTAKÓW REALNIE ZAGRAŻA POLSKIEMU DROBIARSTWU?
dr hab. Piotr Szeleszczuk, prof. SGGW, lek. wet. Beata Dolka Oddział Chorób Ptaków, Katedra Nauk Klinicznych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

 Od początku 2007 roku w mediach znów jest głośno o wysoce patogennej grypie ptaków. Na całym świecie odnotowano liczne przypadki zakażenia wirusem podtypu H5N1 (m.in. w Korei Południowej – 6 ognisk, Japonii – 4, Rosji – 3, Pakistanie – 2). Zarazek wyizolowano od ptaków dziko żyjących (w Hong Kongu od krogulca czubatego Accipiter trivirgatus), od drobiu fermowego i utrzymywanego w gospodarstwach przydomowych (kury, pawie). Choroba dotarła także do państw, w których dawno nie była notowana (w Japonii i Korei ostatnie przypadki stwierdzano w 2004 r.). Bez wątpienia wysoce zjadliwa postać wirusa grypy ptaków krąży w Europie o czym świadczą najnowsze doniesienia (Węgry – u gęsi, Wielka Brytania – u indyków). Czy w związku z tym istnieją realne podstawy do obaw o krajowe fermy i przemysł drobiarski?