Bieżący numer

Archiwum

Gęś Biała Kołudzka® - pisklęta – norma polska, pokrój i charakterystyka
Jakub Badowski Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka Krajowy Ośrodek Badawczo - Hodowlany Gęsi

 Hodowana w Kołudzie Wielkiej gęś jest rasą doskonaloną w tym miejscu od 1962 roku. 45 lat pracy doprowadziło do wytworzenia i utrwalenia wielu cennych cech użytkowych, które dają ogromne możliwości do osiągania sukcesu ekonomicznego, zarówno w aspekcie produkcji jaj wylęgowych jak i w tuczu młodych gęsi. Odpowiednia jakość i wyjątkowa smakowitość mięsa gęsi Białych Kołudzkich® sprawia, że są one poszukiwane na rynku niemieckim oraz postrzegane jako rarytas. Na pewno należy umieć je właściwie przyrządzić, aby stanowiły specjał świątecznego, czy odświętnego stołu. Generalnie mięso gęsie powinno pochodzić od młodych ptaków i było by dobrze, aby były to gęsi polskie. Każde odstępstwa od ww. reguły, które mogą zagrozić marce polskiej gęsiny zasługują na krytykę, a przynajmniej na baczną obserwację.