Bieżący numer

Archiwum

Energia słoneczna, pasza, kalcydiol i przemiany w organizmie – źródła aktywnej witaminy D w żywieniu kur
Prof. dr hab. Jerzy Koreleski, doc. dr hab. Sylwester Świątkiewicz Instytut Zootechniki, Kraków Państwowy Instytut Badawczy

Nadchodząca ciepła pora roku przypomina nam o witaminie, która jest syntetyzowana w skórze pod działaniem promieni słonecznych. Chodzi oczywiście ocholekalcyferol czyli witaminę Dpowstającą w komórkach nabłonka pod działaniem promieniowania ultrafioletowego UV - frakcji B. Ta frakcja promieniowania (długość fali 285-320 nm) powoduje także gromadzenie w skórze barwnika melaniny, dając efekt tzw. opalenizny. Gromadzenie melaniny w skórze jest naturalnym czynnikiem hamującym nadmierną syntezę witaminy przy dużym nasłonecznieniu. Przy przedłużającym się naświetleniu i wystąpieniu możliwości zatrucia organizmu nadmiarem cholekalcyferolu - działa też dodatkowy mechanizm obronny, tj. przeprowadzenie 7-dehydrocholesterolu w biologicznie nieczynne fotoizomery sterydowe (lumisterol i tachysterol).
W promieniowaniu dochodzącym do Ziemi frakcja B zanika przy dużym kącie padania promieni słonecznych na powierzchnię, czyli w okresie jesienno-zimowym. Oddziaływanie frakcji B promieniowania nasila się natomiast w okresie wiosenno-letnim i wówczas synteza witaminy D w skórze jest najwyższa. Witamina powstaje z 7-dehydro-cholesterolu będącego pochodną cholesterolu.
 


okladka

okladka


okladka