Przechowywanie mięsa i przetworów drobiowych w atmosferze modyfikowanej i znaczenie opakowań


Dr hab. prof. Lucjan Krala i prof. dr hab. Jacek Kijowski* Politechnika Łódzka, *Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Cz.3.
Najnowszymi metodami wydłużania okresu trwałości tuszek, mięsa przetworów z mięsa drobiowego jest pakowanie w próżni oraz w optymalnej modyfikowanej (MAP) względnie kontrolowanej atmosferze opakowania. Charakterystyczna dla skutecznego przedłużania trwałości drobiu tymi metodami jest wysoka koncentracja COw mieszaninie stosowanych gazów. Kluczowe dla możliwie znaczącego przedłużenia okresu przydatności do spożycia drobiu świeżego jest konsekwentne utrzymywanie możliwie najniższej temperatury schłodzenia. Omówiono też znaczenie opakowania dla jakości i trwałości świeżego mięsa drobiowego.
Piśmiennictwo
1. Krala L. Michałowski S., Kusewicz D. ,Piątkiewicz A. Effect of modified atmosphere on the quality of cool stored chicken. XIII European Symposium on the Quality of Poultry, 1997,Poznań, 424-430.
2. Fik M. Przemysł Spożywczy, 1995, 49(11), 421-424.
3.Tyszkiewicz I. Gospodarka Mięsna, 1992, 47 (2), 35-36.
4. Kijowski J. Mięso i Wędliny 1999, No 2, 50-56.
5. Cegielska –Radziejewska R., Pikul J. Chłodnictwo 2000, 35(7), 37-41.
6. Anonim: Mięso i Wędliny 1995, nr 1, 24-28.
7. Anonim: Mięso i Wędliny 1995, nr 2, 8-21.
8. Nitecka E. Obiedziński M. Prawo Żywnościowe UE. FAPA 2000.
 

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma