Bieżący numer

Archiwum

Wykorzystanie wywaru z kukurydzy (DDGS) w żywieniu Zielononóżek kuropatwianych i Karmazynów
dr hab. Józefa Krawczyk prof. ndzw., prof. dr hab.Sylwester Świątkiewicz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

 Dyrektywy wprowadzone w Unii Europejskiej zobowiązują kraje członkowskie do produkcji paliwa zawierającego biokomponenty. Krajowa ustawa, określająca warunki produkcji naturalnych dodatków do benzyn i oleju napędowego, również stwarza korzystne warunki do rozwoju tej dziedziny przemysłu. Produktem ubocznym przy produkcji etanolu paliwowego, powstającym w procesie fermentacji alkoholowej, są wywary zbożowe, zasobne w białko, aminokwasy egzogenne, fosfor, witaminy z grupy B, biotynę i inne składniki biologicznie aktywne. Ze względu na możliwość uzyskiwania wysokich plonów i stosunkowo małe wymagania glebowe, a przede wszystkim dużą zawartość skrobi, ziarno kukurydzy jest najważniejszym surowcem do produkcji bioetanolu, a powstający w wyniku tego procesu suszony wywar kukurydziany (DDGS) zawiera od 23 do 35% białka ogólnego.



okladka

okladka


okladka