Nowości o wartości konsumpcyjnej i użytkowej kurzych jaj


Prof. Jacek Kijowski, dr hab. Grzegorz Leśnierowski Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


 Wstęp

Wielu konsumentów zastanawia się, czy konsumpcja większej ilości kurzych jajniesie ryzyko dla naszego zdrowia. Intensywne badania naukowe prowadzone przezostatnie 50 latach i nadal aktywnie kontynuowane w Japonii, USA, Kanadzie, Europie, zmieniły nastawienie do spożywania większej ilości jaj. Obawy pojawiły się od 1972 roku, na skutek rozpowszechnienia przez American Heart Association (AHA) (Stowarzyszenie Kardiologów USA) oświadczenia o charakterze rekomendacji żywieniowej, że tygodniowo nie należy spożywać więcej niż 3 jaja. Głoszono wówczas opinię, że cholesterol w diecie przekłada się wprost na jego podwyższoną zawartości w plazmie (osoczu) krwi. Misją społeczną AHA jest dbałość o zdrowszy styl życia, ograniczającego choroby układu sercowo-naczyniowego i przypadki zawałów. Stowarzyszenie to, gromadzące w swych szeregach głównie medyczne autorytety, zrewidowało po kilkudziesięciu latach swoje podejście do jaja kreowanego na źródło nadmiaru cholesterolu, tłuszczu i kalorii. W swoich oficjalnych oświadczeniach AHA nie wymienia już jaj wśród żywności, którą należy unikać w codziennej diecie i nie traktuje ich jako czynnika wzrostu ryzyka chorób serca i układu naczyniowego. Stowarzyszenie nadal rekomenduje nie przekraczanie w codziennej diecie zdrowego człowieka 300 mg cholesterolu a chorego (diabetycy, pacjenci z hipercholesteremią, z wysokim ryzykiem zagrożenia chorobą układu sercowo –naczyniowego) 200 mg cholesterolu, biorąc pod uwagę wszystkie jego źródła, czyli produkty pochodzenia zwierzęcego. Średniej wielkości jajo kury zawiera około 200 - 215 mg cholesterolu i to tylko w żółtku. Ograniczenie tam zawartości cholesterolu na drodze metod hodowlanych, żywienia kur i metod biologicznych pozwoliło zmniejszyć jego zawartość o ok. 25-30%. Do ras znoszących jaja o niższej zawartości cholesterolu rzędu 150 mg należy krajowa Zielononóżka Kuropatwiana, którą rekomenduje się na producenta jaj o ograniczonej ilości tego sterolu. Z drugiej jednak strony zmniejszanie zawartości cholesterolu w jajach drastycznie ogranicza wylęgowość jaj, co świadczy o istotnej biologicznej roli cholesterolu w tworzeniu nowego życia. Z zapłodnionego jaja w ciągu 18-21 dni rodzi się pisklę w pełni sprawne do samodzielnego życia. Oznacza to, że jajo ma bardzo bogatą paletę naturalnych składników niezbędnych do uruchomienia nowego życia. Badania ostatnich kilkudziesięciu lat , wskazują że jajo jest stworzoną przez naturę perfekcyjną żywnością funkcjonalną, tj. posiadającą również znaczącą prozdrowotną wartość dla człowieka. Faktycznie jaja są źródłem cennych składników żywnościowych z wieloma korzystnymi właściwościami. W świetle wyników w ostatnich latach przeprowadzonych badań na nowo należy ocenić, rewaloryzować rolę jaja kurzego w żywieniu człowieka. Sformułowano nowe hasło: „egg every day is OK”, „ jajo każdego dnia jest OK.”.
Zródło:
Huopolahti R.i in. (red) Bioactive egg compound. Springer Verlag, 2007.
McNamara D.J, Egg Nutrition Center Washington DC, World Poultry, 2010,26, (7), pp.36-37
Sim J.S. Sunwoo H.H. The amaizing egg. Univ. of Alberta Canada, 2006.
Informacje własne, 2012.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma