Bieżący numer

Archiwum

Jaja kacze? Dlaczego nie!
Dr inż. Lidia Lewko Instytut Zootechniki PIB SZGDW Dworzyska

Każdy z nas lubi dobrze i smacznie zjeść. Nawet niewielki posiłek – umiejętnie przyrządzony i ładnie podany – może stać się prawdziwą ucztą. W polskiej diecie szczególnym powodzeniem cieszą się jaja kurze, Natomiast jaja kacze, gęsie, przepiórcze, perlicze a nawet strusie spożywane są w stosunkowo niskich ilościach. Pomimo tego, jaja kacze mają swoich smakoszy, którzy chętnie przyrządzają z nich ulubione dania.
Jaja kacze są zdecydowanie większe od kurzych. Charakteryzują się bardziej wyrazistym smakiem, często określanym jako „oleisty”. Żółtko jaj kaczych jest duże, białko natomiast stosunkowo mało wodniste. Ubija się je trochę dłużej aniżeli białko jaja kurzego 
z uwagi na jego zwartą konsystencję – pomocna w tym będzie kropla octu lub soku z cytryny. Stanowią dobry dodatek do sałatek oraz przekąsek. Z powodzeniem można z nich również sporządzić popularną jajecznicę, omlety, jajka sadzone, na miękko, twardo i faszerowane. Doskonale zagęszcza się nimi sosy, zupy oraz kremy do ciast. Częściej wykorzystywane 
są jednak do wypieków, którym nadają pulchności – zwłaszcza biszkoptom i omletom. Sprawdzają się również w wypiekach bezglutenowych, które zbyt mocno nie wyrastają 
a także w robieniu domowego makaronu – ciasto o intensywnie żółtym kolorze do tego świetnie się zagniatające. Jaja kacze przechowywać należy w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. W spiżarni można trzymać je przez dwa tygodnie, a w lodówce około sześciu. Kacze jaja można również zamrozić. Trzeba jedynie rozbić je do plastikowego pojemnika, lekko roztrzepać i włożyć do zamrażarki. Wytrzymają do 6 miesięcy (Badowska, 2012).


okladka

okladka


okladka