Genetyczny potencjał wzrostu brojlerów a opłacalność ich produkcji – aspekty profilaktyki chorób w produkcji kurcząt rzeźnych.


Dr inż. Alina Rachwał


 Zabiegi profilaktyczne, mające na celu zabezpieczenie zdrowia brojlerów, zaczynać należy już w stadach rodzicielskich, bowiem podstawowym warunkiem uzyskania dobrych efektów produkcyjnych jest właściwa jakość materiału pisklęcego. Podczas tworzenia się pęcherzyków żółtkowych w jajniku, z ustroju matki przechodzą do jaja, oprócz substancji białkowych, lipidów i węglowodanów, również witaminy, składniki mineralne, swoiste przeciwciała, ale także zarazki chorobotwórcze i substancje toksyczne, które znajdowały się w krwioobiegu. Do zarazków przenoszonych przez jaja należą: wirus zakaźnego zapalenia mózgu i rdzenia, ptasie adenowirusy, mikoplazmy, różne salmonelle, a przede wszystkim zarazki białej biegunki piskląt, pałeczki okrężnicy, gronkowce i paciorkowce. Obecność tych zarazków u piskląt przeznaczonych do tuczu powoduje ich upadki, szczególnie w 1. tyg. życia, ale również i w dalszym okresie wychowu. Stają się one także przyczyną gorszych przyrostów.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma