Bieżący numer

Archiwum

Grzyby w żywieniu drobiu
mgr inż. Bogusława Pyka, mgr Elżbieta Kopczyńska

 Obecnie stosowane programy hodowlane nastawione są na maksymalizację wyniku produkcyjnego (duża nieśność, szybkie tempo wzrostu, dobre wykorzystanie paszy), który jest możliwy do uzyskania w optymalnych warunkach środowiska. Ważne staje się zatem, aby przy stosowaniu racjonalnego żywienia zadbać również o dobry stan zdrowia hodowanych ptaków. Ma to szczególne znaczenie w żywieniu zwierząt o wysokim potencjale produkcyjnym, u których często występują problemy zdrowotne, powiązane z zaburzeniami metabolicznymi. Występowanie schorzeń produkcyjnych skłania do stosowania w mieszankach paszowych dla drobiu różnego typu dodatków paszowych, które będą wykazywać korzystny wpływ na przewód pokarmowy, przemianę materii, a także działać antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i immunostymulacyjnie.