Bieżący numer

Archiwum

Problem much w kurnikach, powracający jak bumerang
Katarzyna Jankowska

 Co roku hodowcy wszystkich gatunków zwierząt, w tym również drobiu, borykają się z powracającym problemem, jakim jest pojawianie się much na fermach oraz związane z tym ich skuteczne zwalczanie. Świadomość zagrożenia, jakie niesie inwazja owadów (głównie much), stanowi podstawę szybkiej reakcji hodowcy. Muchy pojawiają się w kurnikach wiosną, niekiedy już w maju (stwierdzono, że przyciąga je zapach amoniaku), ale w większej liczbie występują latem (lipiec, sierpień). Poczwarki i osobniki dorosłe zimują w pomieszczeniach zamkniętych. W okresie zimy nie odżywiają się i nie rozmnażają. Jednak w ogrzewanych pomieszczeniach inwentarskich (np. w kurnikach lub w chlewniach dla macior) muchy rozmnażają się „bez przerwy”. W ciągu roku (zależnie od pogody), może pojawić się kilka, a nawet kilkanaście pokoleń tego dokuczliwego owada. Czas rozwoju jednego pokolenia muchy zależy wyraźnie od temperatury i może wahać się od kilku dni, nawet do 2 miesięcy. Aby nie dopuścić do inwazji, hodowca musi reagować z wyprzedzeniem. Obecnie jest dużo możliwości, ponieważ rynek jest bardzo dobrze zaopatrzony w środki do zwalczania zarówno larw, jak i osobników dorosłych. Należy tylko dokładnie poznać obyczaje pojawiającego się intruza i można zadziałać z pozytywnym skutkiem.