Skorupy jaj – odpad czy cenny surowiec?


mgr Agata Gondek, mgr Agnieszka Wnuk, dr Monika Łukasiewicz, mgr Natalia Mroczek-Sosnowska


 Skorupy jaj są bogatym źródłem minerałów, służącym jako baza preparatów farmaceutycznych, podstawowy materiał preparatów leczniczych i dentystycznych, komponent implantów kości, dodatków do żywności i suplementów wapnia oraz jako składnik nawozów rolniczych. Natomiast materia organiczna błon skorupowych zawiera cenne składniki, tj.: kolagen, polipeptydy i aminokwasy, znajdujące zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, medycznym oraz jako dodatek w żywieniu zwierząt. Kolagen z błon pergaminowych posiada podobne właściwości do kolagenu pochodzącego z innych źródeł (Zhao i Chi, 2009), zatem może stanowić dla nich alternatywę i znaleźć zastosowanie w takich gałęziach przemysłu, jak: żywność funkcjonalna, kosmetyka, przemysł biomedyczny czy farmaceutyczny.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma