Bieżący numer

Archiwum

Nowe perspektywy genetycznego doskonalenia drobiu
Dr hab. Anna Wolc Hy-Line International Department of Animal Science, Iowa State University, USA Prof. Dr. Jack Dekkers Department of Animal Science, Iowa State University, USA Prof. dr hab Tomasz

Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci selekcja drobiu okazała się niezwykle skuteczna. - Wytworzono linie i zestawy towarowe specjalizujące się w produkcji mięsa lub jaj, które znacznie przekraczają poziom produkcji ich dzikich przodków.Przykładowo, w ciągu ostatnich stu lat podwoiła się nieśność.
Klasyczna selekcja
Postęp ten został osiągnięty przez selekcjonowanie i dopuszczanie do rozrodu tylko najlepszych ptaków, a dzięki temu przekazywanie wartościowych alleli następnemu pokoleniu. Niebagatelną rolę odegrało także wykorzystanie zjawiska heterozji poprzez odpowiedni dobór populacji do krzyżowania. Z postępem technologii informatycznej i mocy obliczeniowej komputerów doskonalono także metody oceny wartości hodowlanej.