Spadek nieśności i wzrost upadków w stadach kur - to może być BLS!


Lek. wet. Joanna Nerc, Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, lek. wet. Tomasz Mieszczański


 Osiągnięcia diagnostyki molekularnej pozwalają w nowym świetle spojrzeć na przyczyny wielu zespołów chorobowych występujących u drobiu. Postęp w zaawansowanych metodach rozpoznawania zakażeń, wykorzystujących między innymi techniki biologii molekularnej, zaowocował odkryciem wielu nowych czynników chorobotwórczych, o których istnieniu wcześniej nie było wiadomo. Jednym z takich czynników, którego rolę poznano dzięki tym nowym technikom rozpoznawczym jest wirus zapalenia wątroby typu E (Avian hepatitis E virus- aHEV) u kur. Zakażenia nim wywoływane od blisko 35 lat, były opisywane w wielu krajach świata pod wieloma różnymi nazwami (tab.1), ale ostatecznie jego znaczenie w awiopatologii potwierdzono pod koniec lat dziewięćdziesiątych (Payne, 1999).

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma