Bieżący numer

Archiwum

System chowu kur nieśnych a wartość odżywcza ich jaj
dr inż. Ryszard Gilewski prof. dr hab. Stanisław Wężyk AVICONS – Warszawa

 Jaja od wieków odgrywają na świecie ważną rolę w żywieniu ludzi, gdyż można je spożywać na wiele sposobów. Mogą być gotowane lub wykorzystywane w bardziej skomplikowanych i smacznych przepisach kulinarnych do przyrządzania omletów, naleśników, makaronów oraz dań z makaronem, sałatek, cukierków, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych i to wszystko najwyższej jakości, a także w bardzo przystępnych cenach. Światowy Dzień Jaja, obchodzony na całym świecie od 1996 r. w każdy drugi piątek października, przypomina nam, że jajka są naturalnym źródłem najwyższej jakości białka i zawierają wiele składników bardzo ważnych dla procesów życiowych. Odgrywają istotną rolę w rozwoju mózgu i mięśni, zapobiegają chorobom, wprawiają nas w dobre samopoczucie, korzystnie oddziałują na wzrok, hamując zwyrodnienie plamki żółtej oka. Są unikalnym produktem żywnościowym, stosunkowo tanim, długo zachowującym świeżość i znakomicie zapakowanym przez naturę. Cieszą się popularnością u konsumentów w każdym zakątku świata i przyczyniają się do komponowania zdrowej diety o dużych walorach odżywczych.