Bieżący numer

Archiwum

Parametry kształtujące jakość konsumpcyjnych jaj kurzych cz. I
Dr inż. Lidia Lewko

Co było pierwsze: jajo czy kura? Bez względu na odpowiedź, jaja zawsze były, są i będą wysoko cenione przez konsumentów. Niezależnie od pory roku stanowią one stały składnik naszego menu. Nie sposób bowiem nie docenić ich wszystkich cennych właściwości. Jajo kurze wyróżnia się znakomitą wartością odżywczą i wchodzi w skład wielu tradycyjnych, podstawowych produktów żywnościowych, dzięki zawartości w jego treści wielu składników niezbędnych dla życia, takich jak wysokosprawne białka, lipidy, witaminy i składniki mineralne oraz substancje o właściwościach zdrowotnych i biotechnologicznych, które od lat są przedmiotem analiz i badań (Ball, 2004; Froning, 2004; Juneja, 2004; Anton i in., 2006; Sparks, 2006). Nic więc dziwnego, że jajo jest od wieków przedmiotem badań naukowych, począwszy od Arystotelesa (384-322 p.n.e.) i Aldrovandiego, poprzez tak klasyczne pozycje jak Romanoff i Romanoff (1949) czy Trziszka (2000).