Bieżący numer

Archiwum

Znaczenie kwasów organicznych w wodzie dla drobiu
inż. Joanna Brzozowska

ISTOTA WODY W PRODUKCJI DROBIARSKIEJ
Woda jest niezwykle istotnym, lecz niestety często pomijanym w badaniach naukowych, składnikiem pokarmowym w produkcji drobiu. W zależności od wieku ptaka, ciało składa się z 60–85% wody. Natomiast jaja w swoim składzie mogą zawierać nawet 65% wody. Drób jest w stanie przetrwać około tygodnia bez pożywienia, jednak jedynie kilka dni bez wody.
W produkcji drobiarskiej woda ma wpływ na takie cechy, jak:
• jakość tuszy;
• komfort utrzymania zwierząt;
• masa jaja;
• jakość skorupy.
Woda odgrywa także istotną rolę w procesach termoregulacyjnych, czyli w regulacji temperatury ciała, w procesach trawienia i wydalania metabolitów z organizmu. W normalnej temperaturze ptaki spożywają dwa razy więcej wody niż paszy. Podczas wystąpienia stresu cieplnego zużycie wody podwaja się, a w skrajnych przypadkach może zwiększyć się nawet czterokrotnie.
Bez wątpienia można stwierdzić, że woda dobrej jakości i w odpowiednich ilościach jest niezbędnym czynnikiem efektywnej, a więc i opłacalnej ekonomicznie, produkcji drobiarskiej.



okladka

okladka


okladka