Bieżący numer

Archiwum

Mięso drobiowe bez tajemnic – cz. I
dr hab. inż. Sebastian Nowaczewsk

 Jak podkreślają analitycy rynku, sektor zajmujący się produkcją mięsa drobiowego będzie jednym z najszybciej rozwijających się. W latach 2014–2024 (najbliższe 10 lat) produkcja i konsumpcja mięsa drobiowego wzrośnie najprawdopodobniej o ok. 7–8%, przy średnim spożyciu wynoszącym prawie 23 kg per capita. Co powoduje, że mięso drobiowe cieszy się takim zainteresowaniem? Na pewno wśród przyczyn można wymienić relatywnie niską cenę, postrzeganie tego mięsa jako zdrowego i dającego się szybko przygotować, a co również ważne – brak konfliktu jego spożywania z wyznaniami religijnymi. Można także z powodzeniem uznać je za źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka i „zdrowszego” tłuszczu, z uwagi na duży udział NNKT. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku produkcji jaj, tak i w przypadku mięsa, odnaleźć można szereg elementów składowych, kształtujących wielkość produkcji oraz jakość.