Karotenoidy w żywieniu drobi


Lek. wet. mgr inż. zoot. mgr biol. Adam Mirowski


 

Karotenoidy to najpowszechniej występujące barwniki naturalne. Należy do nich kilkaset związków. Dużo karotenoidów jest m.in. w niektórych warzywach, owocach, kukurydzy i zielonkach. Dodaje się je do paszy również w postaci syntetycznej (Lockwood i wsp., 2003). Karotenoidy nadają barwę roślinom. Pobrane z paszą mogą odkładać się w tkankach zwierzęcych. Substancje te należą do antyoksydantów pokarmowych, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Niektóre karotenoidy gromadzą się w dużych ilościach w żółtkach jaj, zmieniając ich barwę. W artykule omówiono zagadnienia związane z karotenoidami w żywieniu drobiu. Omówiono cztery karotenoidy: luteinę, zeaksantynę, beta-karoten i likopen. Są to bowiem związki mające duże znaczenie prozdrowotne, także dla człowieka.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma