Bieżący numer

Archiwum

Mikroalgi w produkcji drobiarskiej
Aleksandra Dunisławska, Anna Sławińska, Maria Siwek

Nowe trendy w produkcji paszy dla drobiu podążają w kierunku stosowania naturalnych składników o ogromnych walorach pokarmowych oraz prozdrowotnych, prowadząc tym samym do eliminacji syntetycznych związków chemicznych, konserwantów oraz antybiotyków. Konsumenci coraz częściej wybierają produkty żywnościowe wolne od substancji wspomagających wzrost i odporność zwierząt, które mogą być szkodliwe dla ludzi (jak np. antybiotyki, hormony). Dlatego nowoczesna produkcja zwierzęca skłania się ku zastępowaniu naturalnymi suplementami wspomagającymi substancji szkodliwych zarówno dla zwierząt, jak i ludzi.

Literatura:       

Batista A.P., Gouveia L., Bandarra N.M., Franco J.M., Raymundo A.,  Comparison of microalgal biomass profiles as novel functional ingredient for food products, Algal Research, 2013, 2; 164–73.
Belay A., Toshimitsu K., Yoshimichi O., Spirulina (Arthrospira): potential application as an animal feed supplement, Journal of Applied Phycology, 1996, 8.4–5; 303–11.
Belay A., The potential application of Spirulina (Arthrospira) as a nutritional and therapeutic supplement in health management, The Journal of the American Nutraceutical Association, 2002, 5.2; 26–48.
Ben-Amotz A., Edelstein S., Avron M., Use of the β-carotene rich alga Dunaliella Bardawil as a source of retinol,  British poultry science, 1986, 27.4; 613–9.
Guihéneuf F., Stengel D.B., LC-PUFA-enriched oil production by microalgae: accumulation of lipid and triacylglycerols containing n-3 LC-PUFA is triggered by nitrogen limitation and inorganic carbon availability in the marine haptophyte Pavlova lutheri, Marine drugs, 2013, 11.11; 4246–66.
Hosseini T.A., Shariati M., Dunaliella biotechnology: methods and applications, Journal of Applied Microbiology, 2009; 107.1 14–35.
Howe P., Meyer B., Record S., Baghurst K., Dietary intake of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids: contribution of meat sources, Nutrition 2006, 22; 47–53.
Rawshton J., Akanda R., Rahman M., Hossain A., Siddiqul I., Prebiotic competence of spirulina on the production performance of broiler chickens, Journal of Advanced Veterinary and Animal Research, 2015, 2.3; 304–9.
Kang H.K., Salim H.M., Akter N., Kim D.W., Kim J.H., Bang H.T., Kim M.J., Na J.C., Hwangbo J., Suh O.S., Effect of various forms of dietary Chlorella supplementation on growth performance, immune characteristics, and intestinal microflora population of broiler chickens, The Journal of Applied Poultry Research, 2013; 22(1), 100–8.
Mariey Y.A., Samak H.R., Ibrahem M.A., Effect of using Spirulina platensis algae as a feed additive for poultry diets: 1 – productive and reproductive performances of local laying hens, Egyptian Poultry Science Journal, 2012; 32: 201–15.

Pan D., Yu Z., Intestinal microbiome of poultry and its interaction with host and diet, Gut Microbes, 2014,  5.1,108–9. 



okladka


okladka