Stres cieplny u drobiu – cz. 1


Agata Dankowiakowska


Stres cieplny (heat stress – HS) jest jednym z największych problemów występujących w produkcji drobiarskiej, szczególnie jeśli produkcja prowadzona jest w krajach, gdzie panuje gorący klimat. Stres jest reakcją organizmu (odpowiedź biologiczna) na niepożądane bodźce, stresor zaś można zdefiniować jako czynnik, który wytwarza stres w dowolnym momencie. Inaczej stres to reakcja organizmu na bodźce, które zakłócają jego normalną równowagę fizjologiczną lub homeostazę. Nadmierny wzrost temperatury może wywołać hipertermię, która w konsekwencji powoduje wzrost śmiertelności ptaków, immunosupresję, obniżenie masy ciała i nieśności, a także pogorszenie jakości mięsa i jaj.
 
Literatura:
 
Abu-Dieyeh Z.H.M. 2006. Effect of Chronic Heat Stress and Long-Term Feed Restriction on Broiler Performance. International Journal of Poultry Science 5 (2): 185 – 190.
Lara L. J., Marcos H. Rostagno M.H. 2013. Impact of Heat Stress on Poultry Production. Animals 3, 356 – 369.
Mroczek-Sosnowska N., Żbikowski A.. Monika Łukasiewicz M., Wnuk A., Niemiec J.2014. Możliwości minimalizowania skutków stresu cieplnego u drobiu. Życie Weterynaryjne 89(8), 674 – 677.
Quinteiro-Filho W.M., Gomes A.V.S,. Pinheiro M.L., Ribeiro A., Ferrazde – Paula V., Astolfi – Ferreira C.S,. Ferreira A.J.P, Palermo – Neto J. 2012. Heat stress impairs performance and induces intestinal inflammation in broiler chickens infected with Salmonella Enteritidis.Avian Pathology, 41(5), 421 – 427.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma