Wytłoki z owoców i warzyw – zastosowanie w żywieniu drobiu


Dorota Szablicka, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska


Efektywne żywienie drobiu powinno zapewniać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe poszczególnym grupom wiekowym i produkcyjnym. Jednocześnie należy brać pod uwagę aspekt ekonomiczny. Z tego względu w mieszankach paszowych propaguje się wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego. Stanowią one wartościowy surowiec, a jednocześnie są stosunkowo tanie. W Polsce co roku produkuje się duże ilości warzyw i owoców, których znacząca część przeznaczana jest na przetwórstwo.
 
Literatura:
 
Akhlaghi, A., Ahangari, Y. J., Zhandi, M., Peebles, E. D. (2014). Reproductive performance, semen quality, and fatty acid profile of spermatozoa in senescent broiler breeder roosters as enhanced by the long-term feeding of dried apple pomace. Animal reproduction science, 147(1), 64-73.
Ayhan V., Duru A. A., Özkaya S. (2009). Possibilities of using dried apple pomace in broiler chicken diets. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 15(5), 669-672.
Baranowski K., Baca E., Salomon A., Michałowska D., Meller D., Karaś M. (2009). Możliwość odzyskania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz chmielin. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (65), 100 – 109.
Calislar, S., Uygur, G. (2010). Effects of dry tomato pulp on egg yolk pigmentation and some egg yield characteristics of laying hens. J. Anim. Vet. Adv, 9(1), 96-98.
Fiialovych L., Kyryliv I. (2016). Laying performance, egg quality and hatching results in geese fed with dry apple pomaces. Acta Sci. Pol. Zootechnica, 15(4), 71‒82.
Joshi V. K., Gupta K., Devrajan A., Lal B. B., Arya, S. P. (2000). Production and evaluation of fermented apple pomace in the feed of broilers. Journal of Food Science and Technology, 37(6), 609-612.
Juśkiewicz J., Jankowski J., Zduńczyk Z., Kołodziejczyk K., Mikulski D., Zduńczyk P. (2015). The chemical composition of selected dried fruit pomaces and their effects on the growth performance and post-slaughter parameters of young turkeys. Journal of Animal and Feed Sciences, 663, 127.
Kilinc O. O., Ayhan V (2002).Using possibility of dired tomato and apple pomaces in quail diets. J Anim Prod, 43 (2): 35-43.
Koreleski J., Swiatkiewicz S., Kubicz M. (2002). Wpływ wytłoków z jabłek na wyniki produkcyjne, jakość jaj oraz odczyn pH treści jelit u kur nieśnych. Roczniki Naukowe Zootechniki. Suplement, tom16, 111.
Koreleski J., Świątkiewicz S., Kubicz M., (2002). Wpływ wytłoków z jabłek na wyniki produkcyjne, zdrowotnośc i jakość kur jaj nieśnych. Zeszyty Naukowe. Przegląd Hodowlany, tom 61, 111-112.
Nobakht A., Safamehr A. R. (2007). The effect of inclusion different levels of dried tomato pomace in laying hens diets on performance and plasma and egg yolk cholesterol contents. J. Anim. Vet. Adv, 6(9), 1101-1106.
Rahmatnejad E., Pour M. B., Mamuel M., Mirzadeh K., Perai, A. H. (2011). The effects of dried tomato pomace and a multipleenzyme mixture supplementation (Rovabio Excel TM) on performance and carcass quality of broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 10(45), 9207-9212.
Salajegheh M. H., Ghazi S., Mahdavi R., Mozafari O. (2012). Effects of different levels of dried tomato pomace on performance, egg quality and serum metabolites of laying hens. African journal of biotechnology, 11(87), 15373-15379
Świątkiewicz S., Koreleski J.: Próba zastosowania suszonych wytłoków jabłecznych jako dodatku dietetycznego w żywieniu kur nieśnych. Polskie Drobiarstwo, 2003, 4, 11-13.
Zafar F., Idrees M., Ahmed Z., (2005). Use of apple by-products in poultry rations of broiler chicks in Karachi. Pakistan Journal of Physiology, 1(1-2), 32-34.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma