Stres cieplny u drobiu, cz. II Sposoby minimalizowania jego skutków


Agata Dankowiakowska


Wielkoprzemysłowa produkcja drobiu łączy w sobie metody pozwalające kontrolować warunki odchowu tak, aby wydajność ptaków była wysoka, przy jednoczesnym zapewnieniu dobrobostanu. W ubiegłym stuleciu zaszły duże zmiany w produkcji drobiu, między innymi zmiany żywieniowe, stosowanie leków nowej generacji, czy też presja selekcyjna. Wszystkie te czynniki
w połączeniu z wysoką temperaturą otoczenia oraz wilgotnością powietrza mogą wywoływać stres cieplny u zwierząt (Heat Stress – HT), co z pewnością negatywnie wpływa na ich wydajność. Stres cieplny bardzo często pojawia się w ciągu ostatnich tygodni przed ubojem. Wówczas ptaki produkują znaczną ilość ciepła. Ze względu na duże zagęszczenie trudno im uwolnić ciepło do otoczenia, a przepływ powietrza pomiędzy osobnikami jest utrudniony. Ponadto powierzchnia ich ciała w stosunku do masy ciała jest mała.
 
Literatura:
 
1.       Dayyani N., Bakhtiari H. 2013. Heat stress in poultry: background and affective factors. Int J Adv Biol Biom Res. 1(11), 1409 – 1413.
2.       Kapetanov M., Pajić, M., Ljubojević D., Pelić M. 2015. Heat stress in poultry industry. Arhiv veterinarske medicine, Vol. 8, Nr. 2, 87 – 101.
3.       Mroczek-Sosnowska N., Żbikowski A.. Monika Łukasiewicz M., Wnuk A., Niemiec J.2014. Możliwości minimalizowania skutków stresu cieplnego u drobiu. Życie Weterynaryjne 89(8), 674 – 677.
4.       Pawar S.S. , Basavaraj S., Dhansing L.V., Pandurang K.N., Sahebrao K.A., Vitthal N.A., Pandit B.M, Kumar BS. Assessing and Mitigating the Impact of Heat Stress in Poultry. Advances in Animal and Veterinary Sciences. Vol. 4, Nr. 6, 332 – 341.
5.       Syafwan S., Kwakkel R.P., Verstegen M.W.A. 2011. Heat stress and feeding strategies in meat-type chickens. World's Poultry Science Journal, Vol. 67, 652 – 673.
6.       Heat Stress in Poultry. Solving the Problem - www.defra.gov.uk

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma