Aminokwasy w żywieniu drobiu


Agata Dankowiakowska, dr hab. inż. Joanna Bogucka


Ze względu na ciągłą presję selekcyjną oraz rosnące wymagania zwierząt, zalecenia i programy żywieniowe dla drobiu muszą zapewniać optymalny poziom niezbędnych składników. Pozwala to na osiągnięcie odpowiedniego poziomu produkcji oraz na uzyskanie kurcząt wysokiej jakości. Do substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodych zwierząt oraz prawidłowego funkcjonowania dorosłych osobników, zalicza się m.in. białko, a dokładniej aminokwasy (AA), czyli związki azotowe budujące białko.
Literatura:
1.       Badzian B. 2006. Wchłanianie wybranych aminokwasów egzogennych w jelicie u kurcząt po zastosowaniu ouabainy i witamin rozpuszczalnych w wodzie. Acta Sci. Pol., Medicina Veterinaria 5(1), 95 – 102.
2.       Korytkowska H. 2012. Aminokwasy i ich strwaność w żywieniu drobiu. Indyk Polski 1/12 (38).
3.       Schutte J.B., De Jong J. 1999. Ideal amino acid profile for poultry. Feed manufacturing in the Mediterranean region: Recent advances in research and technology. Zaragoza : CIHEAM Cahiers Options Méditerranéennes 37, 259 – 263.
4.       Szczurek W. 2006. Możliwości wykorzystania koncepcji strawnych aminokwasów w bilansowaniu pasz dla drobiu - The possibility of using digestible amino acids concept in poultry feed formulation. Hodowca Drobiu, 3/06, 55 – 56.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma