Emisja amoniaku z budynków dla kurcząt brojlerów


Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz


Rolnictwo konwencjonalne postrzegane jest jako gałąź gospodarki, która negatywnie oddziałuje na środowisko. Przede wszystkim jest to konsekwencją intensywnego chowu oraz dużej koncentracji zwierząt na jednostce powierzchni, co przyczynia się do skażenia atmosfery, gleby, wody czy roślin (Sapek, 2013), dlatego tak ważne jest osiągnięcie równowagi pomiędzy wymogami ochrony środowiska a potrzebami rolnictwa. W przypadku branży drobiarskiej duże obawy związane są z produkcją gazu toksycznego – amoniaku (NH3), a także jego negatywnym wpływem na zdrowie i dobrostan ptaków, ich produkcyjność, wpływem na pracowników ferm oraz środowisko naturalne. W związku z tym uregulowane są wytyczne dotyczące kontroli, a także dopuszczalnego stężenia gazu.
Literatura
1.            Beker A., Vanhooser S.L, Swartzlander J.H., Teeter R.G., Atmospheric ammonia concentration effects on broiler growth and performance, Journal Applied Poultry Research, 2004, 13, 5–9.
2.            Bieńkowski J., Regionalne zróżnicowanie emisji amoniaku w polskim rolnictwie w latach 2005-2007, Fragmenta Agronomica, 2010, 27(1), 21-31.
3.            Campos de Sousa F., Ferreira Tinoco I., da Silva J.N., Baptista F., Silva A., Gas emission in the poultry production, Journal of Animal Behaviour and Biometeorology, 2017, 5, 49-55.
4.            Dobrzański Z., Sposoby zmniejszania emisji amoniaku z ferm hodowlanych. [w:] Standardy higieniczne, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej w świetle przepisów UE. Pr. zbior. Red. R. Kołacz. Wrocław 2000, FUNDAR Wrocław s. 45–63.
5.            Dzik S., Mituniewicz T., Wielkotowarowe fermy drobiarskiego jako potencjalne zagrożenie dla środowiska naturalnego, Polskie Drobiarstwo, 2018, 2, 28-30.
6.            Guthrie S., Giles S., Dunkerley F., Ioppolo B., Manville C., Impact of ammonia emission from agriculture on biodiversity, The Royal Society, 2018.
7.            Krupa S.V., Effects of atmospheric ammonia (NH3) on terrestrial vegetation: a review, Environmental Pollution, 2003, 124, 179–221.
8.            Miles D.M., Branton S.L., Lott B.D., Simmons J.D., Quantified detriment of ammonia to broilers, Poultry Science, 2002, 81(Suppl. 1), 54.
9.            Pescatore A.J., Casey K.D., Gates R.S., Ammonia emission from broiler houses, The Journal of Applied Poultry Research, 2005, 14(3), 635-637.
10.          Pietrzak S., Metoda inwentaryzacji emisji amoniaku ze źródeł rolniczych w Polsce i jej praktyczne zastosowanie, Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 2006, 6(16), 319-334.
11.          Pinder R.W., Adams P.J., Pandis S.N., Gilliland A.B., Temporally resolved ammonia emission inventories: Current estimates, evaluation tools, and measurement needs, Journal of Geophysical Research, 2006, 111.
12.          Podkówka Z., Podkówka W., Emisja gazów cieplarnianych, Przegląd Hodowlany, 2011, 3, 1-4.
13.          Ritz W.C., Fairchild B.D., Lacy M.P., Implications of Ammonia Production and Emissions from Commercial Poultry Facilities: A Review, Poultry Science, 2004, 13(4), 684-692.
14.          Ryer-Powder J.E., Health effects of ammonia, Process Safety Progress, 1991, 10(4), 228-232.
15.          Sapek A., Emisja amoniaku z rolnictwa w Polsce, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2013, 2, 114-123.
16.          Staszewski Z., Azot w glebie i jego wpływ na środowisko, Zeszyty naukowe i inżynieria lądowa, 2011, 4, 50-58.

17.          Strikauska S., Muter O., Berznis A., Mihailova A., Sudars R., Zarina D., Viesturs U., Reduction of ammonia emission and it’s evaluation: the case of domestic animals, Environmental Engineering and Policy, 2014. 

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma