Bieżący numer

Największe sieci handlowe w W. Brytanii teraz na bieżąco będą publikować wyniki badań Campylobacter w mięsie drobiowym

Zgodnie z inicjatywą brytyjskiej FSA dziewięć najważniejszych sieci handlowych zgodziło się na bieżącą publikację na swoich stronach internetowych wyników badania świeżych tuszek i mięsa drobiowego przeznaczonych do sprzedaży detalicznej na obecność bakterii z rodzaju Campylobacter.

Ponieważ skażenie mięsa drobiowego bakteriami Campylobacter ciągle stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi, FSA zaleca, aby przed spożyciem mięso drobiowe zawsze poddać właściwej obróbce kulinarnej przestrzegając jednocześnie podstawowych zasad higieny:

  •  tuszki lub mięso drobiowe należy przechowywać pod przykryciem na najniższej półce w lodówce,
  •  nie należy myć tuszek lub mięsa drobiowego; gotowanie zabije wszystkie bakterie,
  • należy dokładnie umyć wszystkie przybory i powierzchnie, które miały styczność z tuszką lub mięsem drobiowym,
  •  tuszki lub mięso drobiowe należy spożywać wyłącznie po starannym jego ugotowaniu.  

 


okladka


okladka