Bieżący numer

IERiGŻ przewiduje wzrost produkcji mięsa drobiowego w Polsce w 2018 r.

 

Produkcja drobiu w Polsce w 2017 r. wzrosła o 8 % do 3,4 mln ton – podaje IERiGŻ. Przyrost produkcji został skierowany na rynki zagraniczne, głównie do krajów UE. Wzrost produkcji mięsa drobiowego w Polsce prawdopodobnie utrzyma się także w 2018 r.

Niestety, eksport mięsa indyczego z Polski w 2017 r. był niższy o 12% w porównaniu do 2016 r. i wyniósł 135,3 tys. ton. Największym importerem polskiego mięsa indyczego pozostały Niemcy, gdzie wyeskportowano 44,2 tys. ton (spadek o 19% w porównaniu do 2016 r.). Spadek eksportu mięsa indyczego o 16% w porównaniu do 2016 r. nastąpił też do W. Brytanii, co było szczególnie odczuwalne dla polskich eksporterów, ponieważ na brytyjski rynek sprzedawane są najbardziej wartościowe elementy indyczych tuszek.

Produkcja mięsa drobiowego ogółem w Niemczech w 2017 r. była niższa o 0,8% w porównaniu do 2016 r. Wprawdzie produkcja mięsa brojlerów wzrosła o 1,3% do 970,6 tys. ton, to produkcja mięsa z kaczek była niższa o 12,7% (36,0 tys. ton) i z indyków o 3,7% (465,0 tys. ton).