Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 7/2020
Spis treści
2.Zielononóżka kuropatwiana – galicyjska kura
Józefa Krawczyk
6.Cechy fizyko-chemiczne oraz wartość odżywcza mięsa drobiowego
Janusz R. Mroczek, Karolina Mroczek
10.Przeciwbakteryjne i przeciwutleniające właściwości wybranych olejków eterycznych stosowanych w żywieniu drobiu
Joanna Żebrowska, Dorota Witkowska
14.Wysoce zjadliwa grypa ptaków H5N8 w Polsce w 2019/2020 roku, cz. II
Krzysztof Śmietanka
18.Pasze sypkie, a granulowane w produkcji brojlera, cz. II
Jacek Ignaczak
20.Panele chłodzące – wydajny sposób chłodzenia budynków inwentarskich dla drobiu
Przemysław Marek
24.Jak bezpiecznie zagospodarować pomiot?
Anna Smurzyńska-Łukasik
28.Zależność między barwą skorupy a jakością jaj i wynikami reprodukcji bażantów łownych, cz. I
Sebastian Nowaczewski
32.Antybiotyki nie są jedynym rozwiązaniem w produkcji drobiarskiej
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
39.Wysokie koszty ekonomiczne działania stresu cieplnego i ich redukcja na fermach brojlerów
Łukasz Lewandowski
42.Jak to, przecież były szczepione?! Cz. II
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
48.Mięso drobiowe – żywność funkcjonalna
Elżbieta Tyksińska
52.Czy nowa Strategia „od pola do stołu” oznacza rewolucję dla drobiarstwa?
Aleksandra Porada
55.Gorący temat: jak nie tracić w czasie upałów?
Marcin Barabasz
58.Postępowania restrukturyzacyjne ratunkiem w dobie kryzysu
Adam Kuźma
63.Praktyczne metody poprawy jakości ściółki drobiowej
Agata Dankowiakowska
66.Dlaczego kury nie znoszą jaj?
Henryka Grażyna Korytkowska
71.Analiza składu pasz
Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
75.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
77. Kondycja polskiego eksportu mięsa kaczego – COVID-19 Katarzyna Gawrońska