Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2020
Spis treści
2.Ptaki, nie tylko domowe raport - 2020
M. Pawlak
6.Witelogeneza u ptaków
A. Hrabia
10.Weterynaryjne aspekty suplementacji witaminy D, cz. II
P. Szeleszczuk, M. Rogala, M. Michalczuk
15.Choroba Mareka, cz. I
W. Kozdruń
18.Wielobarierowy mechanizm kontroli bakterii Salmonella u drobiu, cz. II
P. Bury-Burzymski
22.Wiek osiągnięcia dojrzałości płciowej przez nioski
H. G. Korytkowska
26.Żywienie a syndrom nagłej śmierci sercowej, cz. II
A. Mirowski
29.Mikrobiota przewodu pokarmowego
B. Króliczewska,J. Króliczewski
34.Wiek stada rodzicielskiego – istotny czynnik wpływający na zdolność wylęgową jaj i jakość piskląt
R. Kędzia, M. Trela
37.Energetyczne zagospodarowanie odchodów drobiowych poprzez spalanie bezpośrednie
P. Marek
40.Olejki eteryczne w wodzie pitnej: wykorzystanie łatwego użycia i szybkiego działania w celu wsparcia drobiu w stanach zagrożenia zdrowia przewodu pokarmowego
M. Zaunschirm
44.Bakteryjne czynniki chorobotwórcze izolowane ze zmian patologicznych układu oddechowego udrobiu
J. Wilczyński, D. Wystalska
48.Weterynaryjne aspekty stosowania preparatów aNGF, cz. I
P. Szeleszczuk, K. Goździkowska, A. Żbikowski
52.Zasady znakowania żywności i pasz według nowej ustawy
F. Brzóska
56.Przytulia czepna przyczyną problemów zdrowotnych w stadzie kurcząt brojlerów – opis przypadku
W. Grudzień, J. Szarek
58.Pasze zwierzęce dla drobiu
T. Barowicz, M. Pieszka
62.Szczepienie in ovo - nowoczesne narzędzie uzyskiwania odporności przeciwko chorobie Gumboro
W. Hodorowicz
66.Opodatkowanie spółek komandytowych - rewolucja!
R. Karbowska-Kuźma
70.„Piątka” dla zwierząt a branża drobiarska
P. Amrozińska-Kasiak
74.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
A. Konarkowski
78.Czas szybko ucieka
E. Herbut
81.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
E. Anders
82.Reasumpcja
85.Analiza: eksport mięsa kaczego z Polski do sierpnia 2020 roku
K. Gawrońska