Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2021

Kup teraz

Spis treści

2.Dwa wirusy, które zakłócają światową produkcję jaj

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

6.Kurza stopa! Jakość ściółki przekłada się na dobrostan

Damian Bień; Monika Michalczuk, Monika Łukasiewicz, Wojciech Wójcik; Arkadiusz Matuszewski

10.Seksowanie jaj – aktualne wyzwanie technologiczne, cz. I

Krzysztof Damaziak

13.Kiedy mamy do czynienia z enzymem w paszy, a nie enzymem paszowym?

Richard Ducatelle

16.W jakim celu dodaje się enzymy do pasz dla drobiu? Cz. II

Adam Mirowski

20.Monitorowanie stanu zdrowia w stadach kurcząt brojlerów

Agata Dankowiakowska

25.Obniżenie kosztów paszy z GuanAMINO®

Lukas Bauer

28.Zastosowanie robotów w budynkach inwentarskich dla drobiu

Przemysław Marek

32.Biogazownie realną szansą dla rozwoju rolnictwa

Anna Smurzyńska–Łukasik

36.Rewolucja w świetleniu jaj - system LaserLife®

38.Stres cieplny a produkcja drobiu

Henryka Grażyna Korytkowska

41.GalliPro® Fit pomaga ograniczać stosowanie antybiotyków u brojlerów

Christophe Bostvironnois, Jean-Christophe Bodin, Katarzyna Walczyk

44.Jak minimalizować stopień infekcji Campylobacter spp. na etapie produkcji pierwotnej, cz. II

Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki

50.Znaczenie procesu oszałamiania w zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego

Joanna K. Banach

54.Wpływ naturalnych wyciągów ziołowych na ograniczenie rozwoju kokcydiozy u indyków

Katarzyna Lipczyńska-Olczyk

56.Z certyfikatem przez Europę. Willkommen in Deutschland, cz. II

Jakub Urban, Ines Belkhodja, Monika Michalczuk

60.W jaki sposób fitogeniczne dodatki paszowe wnoszą wartość dodaną

Antonia Tacconi

62.Wybrane zagadnienia związane z chorobami wirusowymi drobiu wodnego, cz. I

Wojciech Kozdruń

66.Czy szczepienia przeciwko grypie ptaków uratują polskie drobiarstwo? Cz. I

Piotr Szeleszczuk, Beata Dolka, Artur Żbikowski, Monika Michalczuk, Krzysztof Adamczyk, Gustaw Szafraniec

72.GMO – nie taki diabeł straszny jak go malują

Renata Karbowska-Kuźma

76.Prawo Unii Europejskiej o zdrowiu zwierząt

Elżbieta Anders

78.Drobiarstwo w Polsce i na świecie

Andrzej Konarkowski

81.Zagrożenie dla producentów jaj – etykietowanie środków spożywczych

Katarzyna Gawrońska

Kup teraz

Partnerzy

Zakup czasopisma