Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2021
Spis treści
2.Dwa wirusy, które zakłócają światową produkcję jaj
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
6.Kurza stopa! Jakość ściółki przekłada się na dobrostan
Damian Bień; Monika Michalczuk, Monika Łukasiewicz, Wojciech Wójcik; Arkadiusz Matuszewski
10.Seksowanie jaj – aktualne wyzwanie technologiczne, cz. I
Krzysztof Damaziak
13.Kiedy mamy do czynienia z enzymem w paszy, a nie enzymem paszowym?
Richard Ducatelle
16.W jakim celu dodaje się enzymy do pasz dla drobiu? Cz. II
Adam Mirowski
20.Monitorowanie stanu zdrowia w stadach kurcząt brojlerów
Agata Dankowiakowska
25.Obniżenie kosztów paszy z GuanAMINO®
Lukas Bauer
28.Zastosowanie robotów w budynkach inwentarskich dla drobiu
Przemysław Marek
32.Biogazownie realną szansą dla rozwoju rolnictwa
Anna Smurzyńska–Łukasik
36.Rewolucja w świetleniu jaj - system LaserLife®
38.Stres cieplny a produkcja drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
41.GalliPro® Fit pomaga ograniczać stosowanie antybiotyków u brojlerów
Christophe Bostvironnois, Jean-Christophe Bodin, Katarzyna Walczyk
44.Jak minimalizować stopień infekcji Campylobacter spp. na etapie produkcji pierwotnej, cz. II
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
50.Znaczenie procesu oszałamiania w zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego
Joanna K. Banach
54.Wpływ naturalnych wyciągów ziołowych na ograniczenie rozwoju kokcydiozy u indyków
Katarzyna Lipczyńska-Olczyk
56.Z certyfikatem przez Europę. Willkommen in Deutschland, cz. II
Jakub Urban, Ines Belkhodja, Monika Michalczuk
60.W jaki sposób fitogeniczne dodatki paszowe wnoszą wartość dodaną
Antonia Tacconi
62.Wybrane zagadnienia związane z chorobami wirusowymi drobiu wodnego, cz. I
Wojciech Kozdruń
66.Czy szczepienia przeciwko grypie ptaków uratują polskie drobiarstwo? Cz. I
Piotr Szeleszczuk, Beata Dolka, Artur Żbikowski, Monika Michalczuk, Krzysztof Adamczyk, Gustaw Szafraniec
72.GMO – nie taki diabeł straszny jak go malują
Renata Karbowska-Kuźma
76.Prawo Unii Europejskiej o zdrowiu zwierząt
Elżbieta Anders
78.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
81.Zagrożenie dla producentów jaj – etykietowanie środków spożywczych
Katarzyna Gawrońska