Wpływ żywienia na występowanie perozy u drobiu


Małgorzata Bednarczyk, Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz


Drobiarstwo w Polsce to ogromna i energicznie rozwijająca się branża. Warunkiem prawidłowego wychowu piskląt jest m.in. odpowiednie żywienie. Chorujące lub upadające zwierzęta to strata dla hodowcy. Choroba oznacza również cierpienie. Bardzo ważnym zabiegiem profilaktycznym w czasie chowu drobiu jest więc podawanie mu właściwie zbilansowanego pożywienia. Peroza jest chorobą, która może dotknąć drób w przypadku nieprawidłowego karmienia. Żywienie ma bardzo istotne znaczenie dla właściwego wzrostu i rozwoju ptaków. Wpływa na ich reprodukcję, masę ciała, żywotność potomstwa oraz utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia. Odpowiednio zbilansowana dieta determinuje właściwą jakość oraz wielkość produkcji (Kozłowska, Dankowiakowska, 2013). Jak wskazuje Michalczuk i inni (2015), jedną z konsekwencji tego, że nowoczesna produkcja drobiu umożliwia szybki wzrost masy ciała, a w rezultacie szybsze osiągnięcie wieku ubojowego, jest niedostateczny rozwój kośćca. Ma to wpływ na pojawiające się coraz częściej problemy zdrowotne z nogami, a przez to na obniżenie poziomu dobrostanu zwierząt. W procesie produkcji drobiu należy pamiętać o zaspokojeniu jego potrzeb dotyczących niezbędnych składników żywieniowych, by uniknąć problemów ze zdrowiem w okresie wzrostu. Peroza jest chorobą kośćca, powodującą deformację nóg u drobiu, występującą do 12 tyg. życia.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma